Pilové kotouče a nože - internetový obchod

Povrchové úpravy kotoučových pil

VAPO - pasivace

Jedná se o povrchovou úpravu oxidací CO2, kdy se dokončené kotoučové pily nechají ještě jednou popustit v přehřáté páře při ca 550°C. Přitom se vytvoří neobyčejně jemná povrchová vrstva s tvrdostí 900 HV. Díky uvolnění pnutí získají kotoučové pily i vyšší pružnost, která zabraňuje jejich případnému zlomení. Mikropóry, které vzniknou na povrchu, umožňují lepší rozvádění chladící kapaliny. Tato povrchová úprava je vhodná pro všeobecné použití. Výjimku tvoří řezání hliníku, mědi, mosazi a jejich slitin.

 

Povlak TiN

Pilové kotouče opatřené TIN (titan-nitrid) povlakem získají velmi vysokou povrchovou mikrotvrdost, která umožňuje jejich použití pro dělení materiálů s vysokou mechanickou odolností. Je velmi vhodný pro dělení středně legovaných a tvrdých ocelí. Vlastnosti povlaku umožňují zvýšení obvodové rychlosti a rychlosti posuvu až o 50 %, což podstatně zkracuje délku pracovních cyklů.

 

Povlak TiAlN

Tento povlak je vhodný pro dělení materiálů s vysokou pevností v tahu, nerezových ocelí a otěruvzdorných materiálů, jako jsou např. litiny a mosaz. Vynikající vlastností je jeho odolnost při vysokých pracovních teplotách, je proto vhodný pro použití při suchých řezech nebo při řezech s nedostatečných chlazením. Velmi vhodný je také pro vysoké obvodové rychlosti.
 

Povlak TiCN

PVD povlak pilových kotoučů s velmi nízkým koeficientem tření proti oceli. Umožňuje dosáhnout velmi čisté řezy a zabraňuje návarům za studena i při řezech s velmi vysokými obvodovými rychlostmi a posuvy v materiálech jako jsou velmi tvrdé oceli, měď a mosaz, při jejichž obrábění se běžně návary za studena vyskytují. Umožňuje zvýšit obvodovou rychlost a rychlost posuvu až o 100 % vůči hodnotám pro nepovlakové pilového kotouče.
 

Povlak CRN

Velmi nízký koeficient tření proti oceli předurčuje kotoučové pily s povlakem GRAYSKIN k řezání materiálů, které mají silné tendence se v řezu nalepovat na boční stěny nástroje. Jedná se především o mosaz, bronz, měď a slitiny hliníku. Další výhodou je možnost nanášet povlak v silnějších vrstvách až do tloušťky 7μm.

 

CrN coating on HSS saw blades, for cutting aluminum - YouTube
CrN coating on HSS saw blades, for cutting aluminum - YouTube

Kromě výše uvedených standardních PVD povlaků je možné nabídnout další speciálně vyvinuté PVD, jako jsou např. TICN MP,
AlTin, DLC, NACO a NACRO.